Snöleopard

En Snöleopard i snön

Snöleopard

Snöleoparden, Panthera uncia eller Uncia uncia, är ett rätt så stort kattdjur som lever i Centralasiens bergskedjor. Att det här kattdjuret har blivit legendariskt beror en hel del på att det kan överleva i klimat som vi människor har svårt att vistas i. I Himalaya så finns det snöleoparder och hit har man skickat expeditioner som spenderat långa tidsperioder i extrem kyla för att få se det ovanliga djuret. Det är få som någonsin får uppleva att se en vild snöleopard, och de som har varit med om detta kan intyga att det rörde sig om ett mycket kort möte för snöleoparden försvinner lika snabbt som den dök upp.

Den vackra snöleoparden

Snöleopard i djurpark

Snöleopard i fångenskap

Snöleoparden är ett otroligt vackert kattdjur, och något som man genast lägger märke till då man ser bilder och film på den är att den randiga och fluffiga svansen är nästan lika lång som resten av kroppen. En snöleopard har en kroppslängd på omkring en meter och den kan väga upp till 75 kg. Hur stort djuret bli beror en hel del på om det rör sig om en hane eller hona. Honorna är för det mesta mindre och de har ett smalare ansikte än vad hanen har. Snöleoparderna har en vit eller gulaktigt grå päls med svarta fläckar och deras tassar är utformade för att klara av snö och kyla. Tassarna kan beskrivas som en slags snöskor och djuret har en päls som är tjock och fluffig för att ge ett skydd mot kyla och blåst.

Ett ensamt liv

När man ser bilder på leoparder från bergsregioner så rör det sig ofta om ett exemplar för det är så att de här kattdjuren ofta lever ensamma. Under parningstid så kan man se dem i grupp men annars så lever snöleoparden solo, förutom honor som lever med sina ungar. Precis som leoparden, och våra tamkatter, så jagar detta kattdjur på så vis att det ligger i bakhåll för att överraska bytet. Snöleoparderna ger sig på de djur som kan finnas i bergstrakterna såsom vilda får, getter, stenbockar, harar, murmeldjur och även tamboskap då dessa befinner sig tillräckligt nära snöleopardens revir.

Ett utrotningshotat djur

Idag så räknar man med att det finns några tusen exemplar av snöleoparden i världen. Den är utrotningshotad och jagas först och främst för den vackra pälsens skull men även för att ingå som ingrediens i kinesisk medicin. I vissa fall så har människor gett sig på och dödat snöleoparder då de har anfallit tamboskap. Snöleoparden anfaller för det mesta ovanifrån, och den kan störta ner från höga höjder på ett dramatiskt vis för att få fatt i sitt byte. Det finns flera organisationer som arbetar med att skydda snöleoparden. De jobbar aktivt med information och kunskap för att förhindra att detta magnifika kattdjur utrotas.