Panter

Panter är en svart version av andra kattdjur

Svart Leopard – kallas Panter

Den svarta pantern är många människors älsklingsdjur och det är inte svårt att förstå varför dessa stora svarta katter anses vara så attraktiva och vackra. Det här kattdjuret är ovanligt och anses vara en aning mystiskt. En del refererar till de svarta pantrarna som skogens spöken. Det diskuteras en hel del omkring det här kattdjurets bakgrund och en del menar att det har funnits under åtminstone tusen år medan andra säger att det först skådades under det andra världskriget. Sanningen är den att det egentligen inte finns något djur som heter svart panter för det här är antingen en jaguar eller en leopard som har en päls som är mörkare än vanligt och som därmed uppfattas som svart. Att katten blir svart beror på en genetisk mutation som leder till ökat melanin i pälsen. Om man ser nära på en svart panter så kan man se att det fläckiga mönstret som leoparder och jaguarer har finns där även om det är svårare att urskilja.

Ett förvirrande begrepp

Jaguar med svart päls

Jaguar med ovanlig päls

Det är alltså så att folk brukar kalla en svart jaguar eller en svart leopard för panter, men det här är inte det enda kattdjur som ingår under termen panter. Folk som tror att de ser svarta pumor i Nordamerika brukar benämna dessa som pantrar så det är inte helt lätt att veta precis vad man menar om man enbart säger panter. Trots att det varje år kommer in rapporter om svarta pantrar som skådats på olika håll i Amerika så är det väldigt få av dessa som faktiskt innebär att man har sett en svart leopard eller jaguar. Många gånger så kan en stor huskatt eller en vanlig puma som befinner sig i skugga upplevas som en svart panter då sikten kanske är dålig och fantasin får fart.

Vit panter

Vit Panter

Albinopanter

Precis som att det finns mörkare versioner av leoparder, jaguarer och pumor så har man funnit ovanligt ljusa exemplar och dessa benämns som vita pantrar. I Sydamerika så talar man om spökjaguarer som är vita jaguarer. Här kan man säga att det antingen rör sig om en jaguar med ovanligt ljus päls eller om en albino. Vita leoparder är mycket sällsynta men har förekommit. Med tanke på hur de här kattdjuren lever så är det inte alls särskilt bra för dem att bli alltför ljusa då deras naturliga färg är till för att fungera som kamouflage så att de kan smyga sig på sina byten.

Vad gäller pumor så har man även här funnit ljusare exemplar som skulle kunna kallas för vita pantrar. Nu diskuteras det om man överhuvudtaget kan säga att en puma är en panter även om den har en annan färgton på pälsen. Sedan så finns det en rosa panter, men den kan man bara se på film.