Lodjur

Här bor kattdjuret

Utbrednad av Lodjur

Lodjuret påminner på många sätt och vis om en större tamkatt. Det här djuret är Sveriges enda vilda kattdjur och det kännetecknas särskilt av de svarta hårtofsarna som står rakt upp från öronen. Ett fullvuxet lodjur har en mankhöjd på omkring 65 cm och hanen väger omkring 20 kg medan honan väger omkring 15 kg. På engelska så heter lodjuret Eurasian lynx och även om vi svenskar upplever att det här är något av ett nationaldjur så finns det fler länder i Europa som har gott om detta kattdjur i sina skogar. Idag så finns lodjuret i Europas skogar såväl som i Sibirien och i Asien. Djurets utbredningsområde är idag mindre än vad det har varit historiskt sett, men det är fortfarande ett vanligt och välspritt kattdjur och det anses inte vara utrotningshotat.

Mer om lodjuret

Ett svenskt Lodjur

Svenskt Lodjur

Man kan dela in lodjuret i flera underarter och den art som vi har i Sverige kallas för Lynx lynx. Det här kattdjuret finns i hela Sverige förutom på Gotland och på Öland. I Norge så finns det också lodjur men inte i Danmark. Lodjuret trivs bäst i skogsområden och där det finns bergig terräng. Det här är ett rovdjur som jagar rådjur, ren samt skogsfågel och harar. Det händer också att lodjuren ger sig på tamboskap som får och getter. De jagar precis som många andra kattdjur genom att smyga sig på sitt byte för att sedan snabbt anfalla det.

Man talar ibland om lodjursväxlar och det är de vägar som lodjuret väljer att vandra så många gånger att det blir till stigar som man kan upptäcka. Lon vandrar hela tiden inom ett visst område och om det finns gott om byte så kan det här kattdjuret leva omkring 13 år och mer. När det råder brist på föda så blir det särskilt svårt för lodjursungarna som då ofta dör av svält. En hona får normalt 2-4 ungar per dräktighet och hur många av dessa som kommer att överleva beror helt på externa faktorer såsom hur pass gott om byte det finns i det hemområde som honan lever i.

Så ser ett lodjur ut

Ett litet Lodjur

Lodjursunge

De lodjur som vi ser i Europa har en ganska kort kropp med ben som är långa och tassar som har stora trampdynor. Frambenen är kortare än bakbenen och det ger lodjurets rygg ett lut som är karakteristiskt för detta kattdjur. Det är vanligt med lodjur som har fläckig päls. Pälsen förändrar sig under vintern då den blir tjockare för att erbjuda ett bättre skydd mot kylan. Färgen på pälsen kan också variera med årstid på så vis att den blir ljusare under vintern. På baksidan av öronen så har lodjuret svart päls och längst upp så spretar tofsarna som kan bli omkring 4 cm långa. Lodjuret har en kort svans som kan mäta upp mot 15 cm och som har en svart spets.